Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
70%
hétköznapokon
4%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
4%
Összes szavazat: 90

Bihar-hg. időjárása

"Stina De Vale-i regék" könyvbemutató és előadás

Stina De Vale-i regék
Időpont: 
2011, december 9. péntek
Túravezető: 
Barati Zoltán
Utazás: 
egyénileg

Egri Ferenc könyvbemutatója a 2011.12.09 17.00 kezdettel a Lencsési közösségi házba. Az előadás ingyenes!

Meghívó!

2011. év októberében jelent meg  alapítványunk legújabb, sorban a 8-ik  kiadványa. Czárán  Gyula: Stina de Vale-i regék című írásainak reprint szerű kiadását a magyar Köztársaság Nemzeti Civil Alapjának Nemzetközi Szakkollégiuma támogatta a Herman Ottó Természetvédő Kör (Magyarország, Túrkeve)  és a Czárán Gyula Alapítvány (Románia, Nagyvárad) közös pályázatának keretében.
A regéket Czárán Gyula két kötetben jelentette meg. Az első Nagyváradon látott napvilágot, 1896-ban,Láng József könyvnyomdájában. A második  Kolozsvárott, 1900-ban, Ajtai K. Albert magyar polgár könyvnyomdájában. E két munkát sikerült megjelenteteni  egy könyvben, abban a szöveghű környezetben, melyben a szerző bemutatja a Bihar-hegység külömböző természeti tárgyaihoz kapcsolódó meséit.
A könyvben mellékletként adjuk ki Fischer Aladár (1882-1943), a legendás aradi gimnáziumi igazgató, rövid életrajzát. Élete úgy alakult a modern történelem legvéresebb világháborúiban, hogy lármafaként égett el az erdélyi, illetve aradi magyar nyelvű oktatás és közművelődés csúcsán, annak ellenére, hogy nem is Erdély szülötte. Természet iránti szeretetét diákjainak is átadta. Amikor csak lehetett kirándulni vitte az Aradi Római Katolikus Főgimnázium diákjait (ma Csiky Gergely Iskolaközpont), megismertetve velük Czárán Gyula bihari feltárásait és munkásságát. Szerencsére a család hagyatékából előkerültek azok a korabeli, üvegre készült dia felvételek,  melyeket dr. Wild Endre, minorita atya, készített ezeken a kirándulásokon, a Bihar-hegység czáráni útjain. A digitalizált és számítógépen feldolgozott felvételek egyedülálló kor- és néprajzi dokumentumok is, melyek első ízben jelennek meg könyv formájában és vetítjük a nagyközönségnek.

                                                                                                       Egri Ferenc
                                                                                         Czárán Gyula Alapítvány

A kötet a helyszínen 1500 Ft-os áron, dedikálva megvásárolható!

CsatolmányMéret
BekescsabaMeghivoKonyvismerteto2011.doc37.5 kB

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

Ordogmalom.JPG
2022, május 28. szombat
Túravezető: Varga Sándor
Norvégia
2022, július 6. szerda - 2022, július 18. hétfő
Túravezető: zsoooc

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel