Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
70%
hétköznapokon
4%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
4%
Összes szavazat: 90

Bihar-hg. időjárása

Barangolás a tavaszodó Pádis-fennsíkon

Ponor virággal.jpg
Időpont: 
2020, április 18. szombat
Túravezető: 
Pap Attila
Táv: 
10.00km
Időtartam: 
kb. 7 óra
Utazás: 
49 fős autóbusszal

A Bihar-hegység egyik gyöngyszeme a Pádis-fennsík, ahová a tél végén egy kellemes túrára csalogatjuk a természetjárót! Az olvadó hó alól előtörő virágok, a hófoltok közt ébredező fennsík zöldje, a szemünknek is oly kedves szétszórt fenyők és a lankás, változatos táj arca mind-mind magához húz bennünket!

A túra útvonala mentén zárt erdők, kiszélesedő rétek, a kikelet első virágai, vízkelet és víznyelők is megmutatják majd magukat, nekünk! Tavasszal az olvadás eredménye lehet, hogy a Ponor-rét nyugati végében található víznyelő eldugulhat a sok hólétől, és a rét keleti végében található Ponor-kitörésből kiömlő patakvíz mennyiségétől, így felduzzadhat a réten átfolyó patak vize, ezért a rétre érkező sok víztől időnként tó keletkezik a Ponor-réten! Hátha szerencsénk lesz e napon látni ezt az érdekes természeti képet a fennsíkon! A Ponor-rét egy magaslatokkal környezett mély katlan, mely szép látványt nyújt, aki erre jár! Erdőkön át rétre, nyergeken át ismét rétre érve haladunk, majd a délután második felében érkezünk egy nyeregbe ahol várja a csapatot az autóbusz!

A túra útvonala:

Pádis kapuja a Scarita-nyereg (1156m ) innen indul a túra -  Bál- rét- Glavoi-rét- (1083m) - bejárjuk a Ponor- cirkusz teknőjét ( Ponor-rét )- a rét víznyelőit, felkeressük a Ponor- vízkeletet- (1070m ) - Glavoi- rét - Scarita- nyereg.(1156m )

Útvonal: Békéscsaba- Gyula- Méhkeréki átkelő- Nagyszalonta- Tenke- Borzi-szoros - Belényes- Vasaskőfalva- Boga völgye- Pádis- fennsík.

Szükséges felszerelés:

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél, egynapi élelem és innivaló( kora délután elérünk egy forrást-itt lehet felvenni friss vizet), réteges ruházat, kényelmes lábbeli túrabakancs vagy túracipő, esőkabát, váltóruha melyet a buszban hagyhatunk. Kamásli és túrabot használata ajánlott !

Érdemes hozni 15-20 lei- t személyenként, mert a határ átlépése után Nagyszalontán megállunk a Panda Bárban, ahol van lehetőségünk wc-re menni, esetleg inni egy kávét is!

Várható részvételi költség tele busz esetén 4000 Ft/fő!

Jelentkezni a cb.pap10@gmail.com címen lehet, 
2020. január 15 - től!

A túra elmarad.

Jelentkezésnél kérem adja meg a telefonos elérhetőségét is, illetve több jelentkező esetén mindenki nevét!

Az egyesület túráin mindenki saját felelősségre vesz részt. A túrákon fizetendő költségtérítés biztosítást nem tartalmaz. Érdemes lehet egyénileg utas- és/vagy sportbiztosítást kötni. Mivel külföldön túrázunk ezúttal is rendelkezzenek Európai Egészségbiztosítási Kártyával, ami ingyenesen váltható ki.  

A jó túrához a jó hangulat adott, jó készülődést kívánunk!

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

Kikeleti túra
2023, március 25. szombat
Túravezető: Fodor Józsefné Anita
Ponor virággal.jpg
2023, április 15. szombat
Túravezető: Varga Sándor

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel