Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
69%
hétköznapokon
5%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
4%
Összes szavazat: 91

Bihar-hg. időjárása

Szilveszteri túra a Radnai-havasokban és a Szuhárd-hegységben

Téli fenyők.jpg
Időpont: 
2023, december 27. szerda - 2024, január 1. hétfő
Túravezető: 
zsoooc
Időtartam: 
6 nap (4 egész túranap) vagy 4 nap (3 egész túranap))
Szállás: 
panzió
Utazás: 
bérelt kisbusszal

1 hely van még! Van lehetőség rövidebb időre is jönni, 30-án este hazautazni (egy hely van még abban az autóban is).

Szilveszteri túra 2023. - Radnai-havasok és Szuhárd-hegység

Időpont: 2023.12.27 - 2024.01.01.

Ismét lesz szilveszteri túra Erdélyben! Ezúttal a Keleti-Kárpátok, azon belül pedig a Radnai-havasok és a Szuhárd-hegység lesz a tervezett célpont. Ezek a hegységek egymás mellett vannak. Úgy lenne optimális, ha 8-an mennénk. Egynapos, tehát kis hátizsákos túrák lesznek, amelyek (ha jók a körülmények), reggeltől estig tartanak.

Utazás: saját autókkal

Indulás: 27-én reggel kb. 09:00 körül Szegedről, de Hódmezővásárhelyen, Orosházán, Békéscsabán is be lehet szállni.

Hazaérkezés: 01-jén 17:00 körül Szegedre.

Szállás: A Radnai-havasok délkeleti lábánál Újradnán. https://www.booking.com/Share-3qflaU

Kétszemélyes szobák, két fürdőszobánk lesz, konyha nincs (reggelit lehet kérni plusz pénzért). Most közös főzés ezúttal nem lesz, de vizet forralni a fürdőszobában tudunk, gázfőzővel vagy vízforralóval, ahogy tavaly is megoldottuk (most kicsit nagyobb lesz a hely).

Program részletesen: Természetesen a túrák sorrendje és a program változhat. 

December 27: Indulás reggel 9 órakor Szegedről. Ha kell tudunk kitérőt tenni a vasútállomásra. Mivel elég sokat kell autózni, így ez a nap lényegében utazással fog telni, kitérőket nem terveztem. Várható érkezés a szállásra 17:00.

December 28: A Rosu 2113 méteres csúcsát vesszük célba. 19 km, max. 1300 m szintemelkedéssel (ugyanott jövünk vissza, ahol felmegyünk).

December 29: Átmegyünk a Szuhárd-hegységbe és az Omu 1932 m-es csúcsát másszuk meg. Vissza ugyanott. 24,4 km, 1100 m szint összesen erre a napra. 50 km autózás is lesz.    

December 30: Ismét a Radnai-havasokban túrázunk. A Rabla-csúcsra (1902 m) megyünk fel. 21 km és max. 1300 m szint. 50 km autózás is lesz. 

December 31: A Korongyos-csúcs (1987 m) lesz a cél. 18 km és 1300 m szintemelkedés egy körtúra keretében. 32 km autózás lesz aznap. Egy barlangot (Pestera Schneider) is megnézünk a túra során (ha belefér az időbe).

Január 01: Utazás haza. Úgy tervezem, hogy 17 óra körül hazaérünk. Erre a napra nem lesz semmi egyéb program betervezve. Egyenesen jövünk haza.

Természetesen - mint mindig - a túra programja, útvonala változhat. Az időjárási körülmények, esetleges lavinaveszély, útviszonyok stb. Miatt előfordulhat, hogy változtatni kell. Előfordulhat, hogy rövidítünk a programon, hogy kevesebb km jusson egy napra, akár az is lehetséges, hogy másik hegyre megyünk. Az általam leírt program az ideális esetre vonatkozik, magyarán ez a maximális program, optimális körülmények esetén.      

Étkezés: Alapvetően önellátás. Bevásárlásra lesz lehetőség, van a közelben. Bár konyha nincs (reggelit lehet kérni a szálláson plusz pénzért), gázfőzővel tudunk vizet melegíteni (viszek vízforralót is, így nem kell a drága gázt használni). Este akár helyi étterembe/pizzériába is mehetünk, van a közelben. Hűtendő ennivalóból sokat ne hozzatok (estére ki lehet rakni az autóba, kb. hűtős hőmérséklet lesz benne). Mint már említettem, lesz lehetőség bevásárlásra (magazin mixt a faluban). Én viszek egy vízforralót, de gázfőzőt is lehet használni (kicsit kényelmetlenül, de a fürdőszobában lehet mosogatni is).

Időjárás: Remélhetőleg bőven lesz hó és kelleni fog a hótalp, de benne van a pakliban, hogy a hegyek lábánál eső/ónos eső/havaseső is eshet. 

Költségek: 

Természetesen az összköltséget osztjuk annyi részre, ahányan leszünk, így mindenki ugyanannyit fizet, nincs túravezetési vagy hasonló díj:

  • Üzemanyag: kb. 45.000 Ft/autó

  • Roviniete: kb. 1.200 Ft/autó

  • Szállás: kb. 35.000 Ft/fő

Értelemszerűen ez változhat az árfolyamok és az üzemanyagár miatt. Van rá esély, hogy némileg olcsóbb lesz, ha javul az árfolyam, de rosszabb esetben akár több is lehet természetesen.

Pénzügyek: román lei (RON) vagy inkább kártya (javaslom a Revolutot, előre váltani vele RON-t, mivel hétvégén drágább). Raiffeisen ATM-nél ingyenes vele a készpénzfelvétel, de kp. nélkül is meg lehet lenni. A szállást előre kell kifizetnem, így azt előlegként kérem majd tőletek.

Túra nehézsége: Bár az út során megmászandó hegyek különösebb technikai kihívást nem rejtenek, mindenképp szükséges a túrázási tapasztalat és a jó állóképesség, illetve kitartás. A napi távok és szintemelkedések nem komolyabbak, mint egy átlagnál kicsit nehezebb kárpáti vagy balkáni túrán, azonban a terep nem mindenhol van kijárva (mély hó lehetséges), tehát nehezebb haladásra kell felkészülni. Az átlagos haladási tempónk emiatt lassabb lesz, mint egy hómentes túrán. Egészen biztos, hogy sötétben is fogunk gyalogolni, ezért fontos, hogy mindenki hozzon magával megbízható fejlámpát.

Az is fontos, hogy csak akkor gyere, ha valamennyire edzésben vagy: legalább hazai terepen rendszeresen túrázol, bringázol vagy futsz vagy ilyesmi. .A megfelelő túrabakancs alapvető feltétel. Kedvezőtlen időjárási körülmények: komolyabb havazás, eső, de akár ónoseső, havaseső, viharos szél és ezek kombinációja előfordulhat és a nagyon minimális látótávolság is gyakori decemberben.

Természetesen mindenki saját felelősségére vesz részt a túrán!

Felszerelés: Szerintem ezt nem kell részleteznem. Aki járt már a Kárpátokban téli túrán, az tudja mire van szükség. Semmi speciális cucc nem kell, igazából csak a hótalp, ami különlegesebbnek számít (helyette hágóvas is jó lehet, de nem kötelező). Szél- és esőálló ruházat nagyon fontos. 

Hótalpat tudok szerezni. Aki kér, jelezze időben. Bár hozzá kell tenni, hogy sajnos nem biztos, hogy lesz annyi hó, hogy indokolt legyen hótalpat vinni.

Ha kérdésetek van még, írjatok vagy hívjatok: +36 50 111 4604

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

kerékpárom.jpg
2024, július 13. szombat - 2024, július 21. vasárnap
Túravezető: Bíró Péter
Lazurifarcu.jpg
2024, július 13. szombat
Túravezető: Varga Sándor
Radnai 2012 372
2024, augusztus 17. szombat - 2024, augusztus 20. kedd
Túravezető: zsoooc

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel