Bejelentkezés

Támogass minket!

Szavazás

Milyen gyakran kerékpározol?
naponta
69%
hétköznapokon
5%
hétvégeken
9%
ritkán
12%
nem kerékpározok
4%
Összes szavazat: 91

Bihar-hg. időjárása

Fogarasi-havasok és Jézer-papusa-hegység

Radnai 2012 372
Időpont: 
2024, augusztus 17. szombat - 2024, augusztus 20. kedd
Túravezető: 
zsoooc
Időtartam: 
4 nap
Szállás: 
hálókocsis vonat és vadkemping
Utazás: 
vonattal, taxival

Fogarasi-havasok és Jézer-Papusa túra egy csipetnyi Királykővel 2024 augusztus 17-tól 20-ig

Többnyire nagyzsákos vándortúra (A-ból B-be megyünk) a Déli-Kárpátok egyik kevésbé járt, de annál szebb hegységében. A Fogarasi-havasokat valószínűleg nem kell bemutatni senkinek, de a Jézer-Papusa kevésbé ismert, lényegében a folytatása a Fogarasnak. Ez lesz a túra fő látványossága. Először azonban keresztezzük a Fogarasi-havasok főgerincét. Végül a Királykőből is kapunk egy kis ízelítőt. Többnyire gyephavasi terepen fogunk túrázni, végig jó kilátással.  

Időpont: 2024. Augusztus 17-20. Nem szükséges szabadságot kivenni, de előző nap, péntek este indulunk és 21-én reggel érünk haza (kipihenten). A program változhat! Egy nappal meg lehet hosszabbítani a túrát (opcionális).

Utazás: Éjszakai, hálókocsis vonattal és taxival.

Odafelé: 473 ISTER InterCity Budapest-Keleti 19:10 (Szolnok, Békéscsaba) - Fogaras (07:27).

Budapesti felszállással kb. 20.000 Ft 4 személyes fülkében. 6 személyesben olcsóbb, 3 vagy kevesebb személyesben értelemszerűen drágább. Ha később szállsz fel, kicsit olcsóbb.

Visszafelé: 346 DACIA - CORVIN gyorsvonat Brassó 17:22  - Budapest-Keleti 05:00 (Békéscsaba, Szolnok).

Budapesti leszállással kb. 18.500 Ft 4 személyes fülkében. 6 személyesben olcsóbb, 3 vagy kevesebb személyesben értelemszerűen drágább. Ha hamarabb szállsz le, kicsit olcsóbb.

Célszerű egyszerre megvenni a jegyeket, hogy egy helyre kerüljünk. Ezt majd lintézem én.

Zernyest-Brassó vonat: kb. 1000 Ft-nak megfelelő lei.

A lehetőségek:https://www.vagonweb.cz/fotogalerie/RO/CFR_WLABmee-7091.php?&lang=hu

Vagy olcsóbban, kevésbé komfortosan: https://www.vagonweb.cz/fotogalerie/RO/CFR_AcBcmee-4070.php?lang=en

Min. létszám: 3 fő Max. létszám: 9 fő

Szállás: Első és utolsó éjszaka 1, 2, 3, 4 vagy 6 ágyas szobákban vonaton (én a 3 vagy 4 ágyast preferálom), a többi éjszaka vadkemping sátorban (egy éjszaka bivakkunyhót is lehet választani). Utolsó éjszaka: az A-verzió esetén kemping is választható.

Élelmiszer: Bevásárlásra a túra közben leghamarabb a 3. nap este lesz lehetőség egy menedékházban, de a vonaton van büfé, illetve a túra végén Zernyestben vagy Brassóban is  lehet ennivalót venni.

Víz: Minden nap lesz vízvételi lehetőség (forrás).

Költségek: 

  • Vonatjegyek (39-50 ezer Ft) 

  • Taxi: ??? RON

Túraterv: Természetesen - mint mindig - a túra programja, útvonala változhat, ez a leírás tájékoztató jellegű. Az időjárási körülmények, útviszonyok stb. miatt előfordulhat, hogy változtatni kell. Tehát a napi távok és szintek változhatnak, de összesen több egész biztos, hogy nem lesz.

  • 0. nap: Este 19:10-kor indul a vonatunk Budapest-Keletiből. Ez a nap utazással fog telni.

  • 1. nap: Helyi idő szerint reggel 07:27-kor érkezünk Fogaras városába, ahonnan rögtön taxival megyünk tovább a túránk kiindulópontjára, Dejani faluba. Innen azonnal indulunk is fel egy völgyön. Megcélozzuk a Fogarasi-havasok főgerincét. Konkrétan a Bratilei-nyeregben fogunk sátrazni. Ez 12,5 km és 1400 m szint lesz erre a napra, végig emelkedő, könnyű terepen. Forrás van a táborhely mellett.

  • 2. nap: Déli irányban folytatjuk utunkat 2000 m felett gyephavas-jellegű terepen egy másik hegygerincen, ami összeköti a Fogarasi-havasokat a Jézer-Papusával. Estére tervezett táborhelyünk már az utóbbi hegység főgerincén lesz, 2300 m körüli magasságban egy forrás mellett (napközben érintünk egy másik forrást is). 20,5 km van tervezve 1000 m szinttel erre a napra. Közben felmegyünk a 2469 m-es Rosu-csúcsra, amely a legmagasabb a hegységben.

  • 3. nap:  Tovább haladunk a hegység főgerincén és megmásszuk a 2393 m magas Papusa-csúcsot, majd a Dambovita-folyó völgyébe ereszkedünk le. Innen még ki kell mászni egy nyeregbe, ami már a Királykőhöz tartozik.. Innen két lehetőségünk van:

A.. változat: a nap végén lesétálunk a Plaiul Foii menedékházhoz. Itt van lehetőség fizetős szállást igénybe venni vagy maradunk a sátrazásnál. 24 km, 800 m szint.

B. változat: a nyeregből tovább megyünk DK-i irányban a gerincen, egészen egy forrásig és annak közelében sátrazunk. 22 km, 880 m szint.

  • 4. nap: A. változat: amennyiben a Plaiul Foii-nál táborozunk előző este, vagy kiszsákkal egy rövidebb túrát teszünk a Királykőn vagy. Kora délután taxival vagy stoppolva jutunk el Zernyestbe, ahonnan  vonattal utazunk Brassóba. Onnan 17:22-kor indul a vonatunk Budapestre (közvetlen járat). Másnap reggel 05:00-kor érkezik a vonat Budapest Keletibe. A vonaton van minden: büfé, zuhanyzó stb.

B. változat: Ebben az esetben a Királykő oldalában teszünk még egy kisebb túrát, sőt akár a főgerincre is felmehetünk (hátizsák nélkül),ha belefér az időnkbe. Majd le a völgybe és taxival Zernyestbe, a vasútállomásra. Onnan brassói átszállás haza.

Természetesen a túra útvonala változhat az időjárás és egyebek függvényében! Vízhiány (aszályos időjárás esetén kiszáradhatnak a források) esetén módosítok az útvonalon, ekkor a Jézer-Papusa kimarad, helyette a Fogarasi-havasok főgerincén túrázunk keleti irányban.

Túra nehézsége: Fizikailag közepesen nehéz túra, technikai nehézség nincs, tériszonyosok is bevállalhatják ezt a túrát (viszont a Királykő főgerincére kimászni már problémás lehet azoknak, akik félnek az ilyen kitett helyeken, de ez opcionális kitérő). Mindenképp szükséges a túrázási tapasztalat és a jó állóképesség, illetve kitartás (visszafordulási lehetőség nincs). A terep általában  könnyű, többnyire füves és kisebb sziklákon is kell gyalogolni (a Királykő főgerince viszont már nehezebb).. Az is fontos, hogy csak akkor gyere, ha edzésben vagy: legalább hazai terepen rendszeresen túrázol, bringázol vagy futsz vagy ilyesmi. Ha nem túráztál még 2000 m körüli hegyeken napi kb. 1000 m szintemelkedéssel, akkor ez a túra nem neked való, akkor sem, ha nem cipeltél még nagy hátizsákot (sátor, hálózsák stb.) legalább 2 napig hegyen.

Pénzügyek: román lei (RON) vagy inkább kártya (javaslom a Revolutot, előre váltani vele RON-t, mivel hétvégén drágább). Sok ATM-nél ingyenes vele a készpénzfelvétel, de kp. nélkül is meg lehet lenni. 

Aki szeretne jönni, mindenképp írjon nekem (vagy hívjon).

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

Ha kérdésetek van még, írjatok vagy hívjatok: +36 50 111 4604

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Aktuális túráink

kerékpárom.jpg
2024, július 13. szombat - 2024, július 21. vasárnap
Túravezető: Bíró Péter
Lazurifarcu.jpg
2024, július 13. szombat
Túravezető: Varga Sándor
Radnai 2012 372
2024, augusztus 17. szombat - 2024, augusztus 20. kedd
Túravezető: zsoooc

Közösségi oldalak

Támogatóink

Tartalommegosztás

Tartalomátvétel